Squash

SQUASH SPORUNUN TARİHÇESİ

Kökeni 1500’lü yılların Fransa’sına dayanan bu spor, insanların eğlence amacıyla duvara top çarptırmasıyla başladı. Oyun asıl popülerliğini 1886 yılında İngiltere’de Harrow School öğrencilerinin, kendi tenis sahalarının boşalmalarını beklerken, oyalanmak amacıyla duvara top atmalarıyla kazanmış ve oyun, bundan sonraki süreçte geliştirilmiştir.

Oyun Haline Getirilmesi

Ritmik çarpma sesleri, öğrenicilerin aklını çelince bu oynama ve oyalanma kısa sürede kişilik kazandı. 1886 yılında oyunu kuralları ve saha boyutları belirlendi. Ayrıca oyunun ilk kortları da bu okulda yapıldı ve topun doğal malzemesi kauçuk oldu.

Resmiyet Kazanması

1911’de Squash, Tenis Komitesi tarafından resmen tanındı, oyunun boyutları Bath Kulübü’nün ölçülerine uygun kaldı, kurallarda çok az değişiklik yapıldı.

Dünyada Squash

Squash’ın en yaygın olduğu ülkeler arasında İngiltere, A.B.D. Yeni Zelanda, Mısır, Malezya ve Pakistan sayılabilir.

Türkiye’ de Squash

Ülkemizde Squash sporu 2008 yılından itibaren “Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu”na bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

KORT VE EKİPMAN ÖZELLİKLERİ

 

Squash kortu; yaklaşık 65 metrekarelik, zemini parke ve 3 duvarı özel alçı veya tahtadan, arka duvarı camdan yapılan, kapalı bir alandır. Uluslararası şampiyonalarda, 4 duvarı cam olan kortlar kullanılmaktadır.

 

Squash raketi ; boyutları ortalama 56 cm x 21 cm’dir. Squash raketi ağırlığı 100 gr ile 200 gr arasında değişmektedir.

 

Squash topu; kauçuktan yapılmıştır. Çapı 4 cm, ağırlığı 24 gramdır. Sıcaklık, atmosferik durumlar ve klasmanlara göre üzerlerindeki farklı renklerdeki noktalarla birbirinden ayrılan farklı dinamizmde toplar kullanılabilir.

 

Squash gözlüğü; oyun sırasında, koruyucu amaçlı gözlük kullanılması tavsiye edilmektedir.

 

Squash ayakkabısı; Squash kortunun zeminin parke olması sebebiyle, altı kauçuktan yapılan ayakkabı kullanılmalıdır. Birçok spor markası  Squash için özel ayakkabı üretmektedir.

Setler:

Setler 3 (2 seti alan galip) ya da 5 (3 seti alan galip) set olarak oynanır. Set aralarında 90 saniyelik dinlenme zamanı vardır.

Sayı alınması:

Her hata sayıdır. Puanı kazanan oyuncu, servis atmaya da hak kazanır. Squash’ta setler 11 puan üzerinden oynanır. 10-10 beraberlikte fark 2 sayı olana kadar set devam eder. Her hata sayıdır. Puanı kazanan oyuncu, servis atmaya da hak kazanır.

Servis atışı:

İlk servis atma hakkı kura yolu ile saptanır. Servis atışını kazanan oyuncu servis atma yerlerinden herhangi birini seçebilir (sağ servis kutusu veya sol servis kutusundan). Atışından sayı kazanırsa sonraki servisine diğer servis kutusundan atarak devam eder. Servis hakkını yeniden elde ettiğinde yine servis yerini seçebilir. Servis atan oyuncu en az bir ayağını servis kutusu içinde bulundurmalıdır.

Servis hataları:

Her oyuncunun tek servis hakkı vardır. Sadece servis atan oyuncunun topu ıskalaması, yani raketin topa temas etmemesi halinde ikinci bir atış hakkı olabilir. İki defa ıskalayan oyuncu servisi kaybeder.
Hatalı olarak atılan servis, rakip tarafından karşılanırsa servis atışı geçerli sayılır ve puan devam eder.
Top en fazla 1 kez yerde sekebilir. Top yerde bir kez sekmeden de havada iken topa vurulabilir.

Servisin Yitirilmesi:

Servis atan oyuncu, topu servis çizgisinin altına, oyun alanının belirtilen çizgilerinin dışına, ön duvara çarptırmadan oyun alanının herhangi bir bölümüne atarsa, Topa bir kereden çok sayıda vurursa, Diğer oyuncu vurmadan topa herhangi bir biçimde dokunursa servisi kaybeder.

Oyun Süresince:

Oyun süresince, oyunculardan birinin vurduğu top, ön duvara giderken, vuran oyuncu istemeden rakip oyuncuya çarparsa,
Vuruş yapacak olan oyuncu, rakip oyuncuya vurmaktan sakınarak, vuruşunu yapmazsa,
Karşılayan oyuncu servis için hazır değilse;
Top yerde bulunan herhangi bir nesneye çarpar ya da hasara uğrarsa, puanın tekrarlanması istenir. Servis yeniden atılır.

Engelleme (Let ve Stroke):

Bir oyuncu (oyunun çok dar bir alanda oynanmasından dolayı) rakibine hareket serbestini ve topu tam olarak görebilme olanağı vermek için elinden gelen çabayı göstermelidir. Hakem bir oyuncunun rakip oyuncuyu engellemekten sakınmak için yeterli çabayı göstermediği kanısına varırsa rakip oyuncuya 1 sayı vererek, engelleme yapan oyuncu cezalandırılır. Topu görmeyi engellemek, engelleme sayılmaz.

Baş hakem:

Hakem oyunun genel yönetmenidir. Turnuva boyunca istekleri ve kuralları karara bağlamakla yetkilidir.

 

Not: Hakemlik ve Antrenörlük Kursları ile Güncel Haberler İçin Aşağıdaki Linki Tıklayınız.

Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu