Korfbol

GİRİŞ ve TANIMLAR
Korfbol, dikdörtgen bir alanda oynanan, her bir takımın 4’er erkek ve kadın sporcudan oluştuğu ve bu oyuncuların bir korfa (sepet) şut atarak sayı kazanmaya çalıştıkları bir oyundur. Bu oyunun ana karakteristik özellikleri; bütün sahada kullanılan çok yönlü beceriler, işbirliğine dayalı
oyun, kontrollü fiziksel temas ve cinsiyet eşitliğidir. Her zaman “O” sıfatının erkek için kullanıldığı düşünülse de, bu sıfatın kadını da
çağrıştırabileceği anlaşılmalıdır. Korfbol oyun kuralları içerisinde kullanılan çeşitli kavram ve ifadeler, kurallara yedirilmiştir. Bu gibi kavram ve ifadelerin tanımları oyun kurallarının ek bölümlerinde verilmiştir. Burada yayınlanan kurallar, yetişkin müsabakalarında, belirli IKF (International Korfball Federation) turnuvalarında ve uluslararası dostluk müsabakalarında kullanılan normal oyun kurallarıdır. Bununla birlikte, kesin oyun kurallarına ilişkin, örneğin sahanın veya topun boyutu, müsabakanın uzunluğu, her takım için oyuncu değişikliği sayısı ve molalar, yerel oyun kurallarında kabul edilen “Yarışma Kuralları” olarak çeşitlendirilip kullanılabilirler. Her zaman “Yarışma Kuralları” terimi “Müsabaka veya Yarışma Mevzuatı” olarak da anlaşılıp kullanılabilir.

Oyun Sahası:
40×20 m.lik dikdörtgen bir alandır. Sahanın bitiş çizgilerine paralel ve sahayı tam ortasından iki eşit parçaya bölen bir çizgi vardır.
Alanın tavan yüksekliği 9 m. olmalıdır. Ancak 7 m.den de az olmamalıdır.

Oyun Sınır Alanı
Oyun sınır alanından itibaren dışarıya 1 m. uzaklık olmalıdır. O aralıkta hiçbir engel bulunmamalıdır.

Yedek Bankı
İki yedek bankı orta çizgiye yakın ve mümkünse oyun alanına 2m. uzakta olmalıdır. Her bir bank orta çizgiye 2 m. mesafede olacak şekilde konumlandırılmalıdır.

Penaltı noktaları sahanın enine ortasından direğin önüne işaretlenir. Penaltı noktasının direğe uzaklığı en çok 2.50m. ve direğin önüne olmalıdır. Penaltı noktasının ölçüleriyle ilgili tavsiyeler aşağıdadır.
Bir penaltı noktası, şekilde gösterildiği gibi her bir direğin çevresine işaretlenebilir. Bu alanlar bir renk kullanılarak (ton olarak saha çizgilerinden ve taban rendinden farklı) veya alanın sınırlarını gösteren yere sabitlenmiş bir çizgi ile düzenlenebilir. Penaltı noktası, direkten 2.50m.lik bir mesafeyi gösterir (tüm yönlerden). Penaltı noktası ile direk arasında başka hiçbir nokta veya çizgi olamaz. Free pass dairesi ise, direğe uzaklığı en fazla 2.50m. olan bir penaltı noktası merkezli, yarıçapı 2.50m. olan bir dairedir.

Penaltı Atış Çizgileri:

Renkle boyanmış alan (taralı alan), penaltı noktasının arkasında atış için hazır bekleyen oyuncuya, diğer oyuncuların yaklaşma mesafesini gösterir. Top, atış yapan oyuncunun elinden çıkmadan, başka hiçbir oyuncu bu alanı geçemez. Renkle boyanmış alan (taralı alan), “Free Pass”(serbest pas) kullanmak için bekleyen oyuncunun ki bu oyuncunun iki ayağından biri çizgiye hafifçe değecek bir biçimde durur- atışını kullanmadan önce diğer oyuncuların duracakları alanı gösterir. Top atış yapan oyuncunun elinden ayrılana kadar, atış yapan oyuncu boyalı alana ve penaltı noktasına basamaz. Atış yapan oyuncu topu oyun alanının içine bıraktığında savunma ve hücum oyuncuları oyun alanına girebilirler.

 

Daha koyu (İki renkle gösterilmiş şekilde) işaretlenmiş alan, direkle penaltı noktasının arasında ve orta sahaya paralel bir hayali çizginin belirlediği bir alanı gösterir. Free pass veya penaltı atışını kullanan oyuncu, top elinden (ellerinden) ayrılmadan bu alana giremez.
Not: eğer free pass dairesi sahanın üzerinde zeminden farklı bir renkle boyanmış ise bu şekilde farklı renkteki daha koyu renk veya dolguya gerek yoktur. Şekillerden daha koyu olan yalnızca kuralları örneklemek içindir.

DİREK
Direk; dış çapı 4.5-8.0 cm olan, zeminin içine veya üzerine sabitlenmiş, her iki yarı sahanın ortasındaki bir noktadan bitiş çizgisinin oyun alanına 6:1 oranında yerleştirilmiş dikine bir nesnedir. Direğin zeminin içine sabitlenmediği durumlarda, 80 cm.-1 m. çapında yeterince ağır ve büyük
metal ile yere sabitlenebilir. Bu metal altlık tamamen düz bir yüzeye sahip olmalıdır. Direk, yerin içine yerleştirildiğinde veya yere bir altlıkla sabitlendiğinde, oyuncuların takılıp düşmelerine sebep olmamalı, oyuncular koşarken ve/veya altlığın yakınına düştüklerinde sakatlanmaya yol açmamalıdır. Altlığın tabanı da yere paralel olmalıdır. Dayanakta direkle çapraz bağlantılar bulunmamalıdır.

SEPET
Sepet (Korf) her bir direğe yerleştirilir. Sepetin yüzü sahanın merkezine dönük olacak şekilde konumlanmalı ve en üst noktası yerden 3.50 m. yükseklikte olmalıdır. Sepet, içi boş bir silindir olmalı ve 20-25 cm., üst kısımda iç çapı 39-41 cm., alt kısımda 40-42 cm. olmalıdır. Üstteki genişliği 2-3 cm. olmalıdır.
Sepet, onaylı sentetik maddeden yapılmalıdır. Sepetler birbirlerine benzer ve koyu sarı renkte olmalıdır.
Sepeti direğe sabitleme yöntemi aşağıda verilmiştir:

  • Direğe göre sepetin hareketsiz olması sağlanır.
  • Direk sepetten çıkıntı yapmamalıdır.

TOP
Korfbol, IKF tarafından onaylanmış ve iki renkli, 5 numaralı topla oynanır. Topun çevresi 68- 70.5 cm. arasında, ağırlığı da 445-475 gr. arasında olmalıdır. Top; altından tutulur şekilde 1.80 m. yukarıdan yere bırakılıp yerden sektiğinde topun üst kısmı yerden 1.10-1.30 m. sekecek şekilde
şişirilmelidir.
Topun dış yüzeyinin renklendirilmesinden anlaşılan, topun temel renginden başka bir renkle boyanarak yüzeyinin parçalara ayrılmasıdır. Bu parçalar, top hareket ettiğinde ve dönerken görsel etkisini kaybetmeyecek şekilde simetrik olmalıdır.

HAKEM ve OYUNCULARIN MALZEMELERİ
Her bir takım diğer takımdan farklı spor malzemesi ve üniforması kullanmalıdır. Hakem ve yardımcısı da her iki taraftan farklı bir renkte bir malzeme ve üniforma kullanmalıdır. Oyun esnasında sakatlanmaya yol açabilecek herhangi nesnenin giyilmesi/takılmasına izin verilmez. Çerçevesiz gözlük, bilezik, kolye, küpe, kol saati ve yüzük vb. her türlü ziynet/süs eşyası gibi nesneler oyun esnasında tehlikeli olabilecekleri kanıtlandığından, yasaklanmıştır. Bu tür eşyalar tehlikeli olmayacak şekilde kaldırılır veya bantlanır.

ŞUT SAATİ CİHAZI
Şut saati 0.90-1.80 m. yükseklikte, oyun alanından net bir biçimde görülebilecek bir biçimde ve her iki oyun alanı bitiş çizgisinin ortasına ve sahanın yakınına yerleştirilir. Saat, masa hakemleri tarafından kontrol edilir.

Oyuncular

Oyun, karşılıklı 2 takımla oynanır. Bu iki takım da 4 erkek ve 4 bayan sporcudan oluşur. Oyunun her iki bölgesinde de bayan ve erkek oyuncu bulunmak durumundadır.

Hakem

Bir hakem, bir yardımcı hakem, bir sayı hakemi, bir saat hakemi bulunur.

Topla koşmak/yürümek
Topa sahip durumdayken pozisyon değiştirmeye sadece aşağıdaki 3 halde izin verilir:
1) Oyuncu sabit pozisyonda topu alır. Bu durumda oyuncu ayağını istediği gibi hareket ettirebilir, diğer ayağı pivot ayağı olarak durmak zorundadır. Pivot ayağı üzerinde dönüşe izin verilir. Oyuncu ilk pozisyonunu bozmadan pivot ayağını değiştirebilir veya onu hareket ettirebilir. Sabit pozisyondaki oyuncunun, özellikle de bir sayı girişimi sırasında, hareket ettirdiği ayağının akabinde, top elinden çıkmadan, diğer ayağını hareket ettirmesine izin verilmez. Oyuncunun sıçradıktan sonra sıçrama ayağının üzerine düşmesine izin verilir. Sıçradıktan sonra oyuncu hemen hemen ilk sıçradığı yerle aynı yere düştüyse ve halen topun kontrolü kendisindeyse, bu durum topla koşma/yürüme olarak değerlendirilmez.
2) Oyuncu koşar veya sıçrarken topu alır ve topu elinden çıkarmadan önce (şut veya pas ile) durur. Bu durumda oyuncu topu kavradıktan sonra mümkün olduğunca mesafe kaybı yaşamadan çabucak ve tamamen durmaya çalışmalıdır. Oyuncu durduktan sonra 1. maddede anılan koşullara tabi hale gelir.
3) Oyuncu koşar veya sıçrarken topu alır durma hareketini tamamlamadan önce topu elinden çıkarır. Bu durumda oyuncunun topu aldıktan sonra 3. adımda ayağını yere temas ettirerek topa sahip olmasına izin verilmez. Hakem oyuncunun topu alış hareketine ve zamanına çok dikkat etmelidir. Bu kural uygulanırken oyuncunun hangi yöne hareket ettiği ile ilgilenilmez.

Bu ihlal restart ile cezalandırılır.

 

Not: Hakemlik ve Antrenörlük Kursları ile Güncel Haberler İçin Aşağıdaki Linki Tıklayınız.

Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu