Snowboard

f j
Karda yapılan bir spor dalıdır. Surfboard ve Kaykay’dan tek farkı, karda yapılıyor olmasıdır. Snowboard tahtalarının genelde uzunluğu 140–165 cm, genişliği ise 24–27 cm arasında değişmektedir ayrıca boy ve kilo ile orantılı olarak bu uzunluk ve genişlik değişir.

Snowboard Stilleri

1- Freestyle (Serbest Stil): Bu stil, sporun gösteri kısmıdır. Board ile olabildiğince gösterişli, serbest hareketler yapmaktır.

2- Freeride (Serbest Kayış): Kendi içinde hem hız, hem de gösteri stillerini barındırır. Serbest hareketleri hızlı bir kayış sırasında yapmaktır.

3- Speed (Hız): Esnekliğin daha az olduğu stildir. Mümkün olan en hızlı şekilde kaymaktır.

g m

Snowboard Malzemeleri

Bunlardan bazıları; snowboard, snowboard bağlama, snowboard botları, snowboard tekstil ürünleri, snowboard aksesuarlarıdır. Board alırken kişinin seviyesi ve kullanım şekli önemlidir. Boardlar boy boy değişmektedir size en uygun olanını seçmeniz gerekmektedir.

Snowboard bağlaması ise güvenlik için çok önemlidir. Ayağı iyi saran bir bağlama ile fazla enerji harcaman manevra yapabilirsiniz. Botlarda ise rahatlık ve ayağınıza uygun olması çok önemlidir. En iyi bot ayağınıza tam olan ve ayağınızı saran bottur.

Eğer ilk kez Snowboard yapacaksanız, önerilerimiz şu şekilde sıralanabilir;

  • Yanınızda mutlaka Snowboard yapmayı bilen birisi olması yardım almanız açısından oldukça önemlidir. Kendinize ait özel malzeme almak yerine ilk sefer için kiralamanız her zaman daha avantajlı olur.
  • Ayaklarınızı bağlamayı mutlaka iyi öğrenmeniz gerekiyor ki eğer ayaklarınız bot içerisinde hareket ediyorsa mutlaka tekrar bağlayın. Korkmayın, cesur olun, bol bol okuyun, videoları izleyin ve pistte aktif olarak kayanları mutlaka gözlemleyin.

Peki Snowboard sırasında nelere dikkat etmelisiniz ?

  • Liftlere binerken kesinlikle boardlarınızı bağlamadan binin ve zirvede boardları çıkarıp takmayı birkça kere deneyerek ayağınızda boşluk olmadığına emin olunuz.
  • Zirvedeyken yamaca doğru duruşunuz yan olsun ve eğer yüzünüz karşı tarafa dönük olsa bile ayaklarınızı arka arkaya gelecek şekilde dizin.
  • Dizlerinizi hafif bükerek ayaklara baskı yapın ve sırtınızı dik tutun. Sadece ayaklarınız yerine tüm vücudunuzu kullanın.
  • Dönüş, topuk ve ilerleme gibi hareketler esnasında vücudunuzu da bacaklarınıza paralel olacak şekilde hareket ettirin.
  • İlk deneyiminiz sırasında zirveden yamaca doğru değil düz bir zemin üzerinde defalarca deneme yapın ve belli bir duruş yetisine kavuştuktan sonra düşük eğimler ile denemelere başlayın.

Snowboard tutkunlarının özellikleri

  1. Kış aylarına kaç gün kaldığınız sayarlar.
  2. Kaymadan önce sıvı fazla sıvı tüketmezler. (Soğuk mola ihtiyacı doğurabilir)
  3. Boardı dümdüz aşağıya inmek için değil uçmak için kullanırlar.
  4. 09.00 – 18.00 arası sürekli kayabilirler.
  5. Boardlarına isim koyar ve o şekilde hitap ederler.
  6. Üstatları izleyip örnek alırlar.
  7. Yaz aylarını kışa hazırlık dönemi olarak görürler
  8. Pistlerden uzak kalmamak adına sakatlanmamaya dikkat ederler.
  9. Sürekli daha yükseğe zıplamaya çalışırlar.
  10. Birbirleri ile sıcak dostluklar kurarlar.
  11. Pist dışında da yeni yerleri keşfetmek için farklı yamaçlarda da kaymayı denerler.

Snowboard Tarihi:

1960’lı yıllarda küçük ski tipinde ucunda ip ve ayakta durulan bölümde ortadan arkaya kadar kaymayı önleyici pütürlü bölümü olan ve kızaklara benzer şekliyle snowboard’ın ilk temelleri atılmıştır. Bu fikrin aslında ilk sahibi Sherman Poppin’di. 1970’li yılların başlarında Bob Webber, Tom Sims, Jake Burton Carpenter, Chuck Barfoot ve Dimitrijie Milovich’ten oluşan sörf tahtası dizayn eden grup tarafından düşünülmüş ve prototipleri oluşturulmuştur. İçlerinden Bob Webber 1972 yılında Snowboard’un patentini alarak ilk resmi Snowboard’u üretmiştir. Önceleri Snowboard yarışmalarına katılan üniversite öğrencisi Burton, daha sonra bunu geliştirmeyi kafasına koymuştur. Snowboard ile önceden ilgilenenler bu soyadların bazılarını çoktan duymuşlardır. Özellikle Bob Webber’den 1990 yılında patenti alan Jake Burton Carpenter’in kurduğu Burton Firması günümüzde de Snowboard sektörünün en gözde markalarındandır. İlk tasarlanmaya başlandığında kızak tarzında dizayn edilen Snowboard’a daha sonraları bağlamalar eklenerek kullanım rahatlığı sağlanmış ve bu da Snowboard’un popülerliğini arttırmıştır.

Günümüzde Snowboard, kayağın pabucunu dama atma seviyesine gelmiştir. Özellikle giysilerinin günlük giysilere yakın tarzda tasarlanması, Snowboardçu’nun yan ve esnek duruşu bilhassa gençler arasında bir anda Snowboard’u bir tutku haline getirmiştir. Kayak kökenli insanlar içinde hızla Snowboard öğrenme isteği doğmuş, üşenenlerde ise Snowboard’a karşı karalama kampanyası başlatmaktadır.

Türkiye’de 1993-1994 yılında bazı kişiler tarafından yapılmaya başlanıldıysa da, popüler hale gelmesi 4-5 yıl sürmüştür ve halen büyük bir hızla snowboard yapan kişi sayısında büyük bir ilerleme vardır. Türkiye’nin ilk ve tek Snowboard Parkı Fun Park’tır. Parkta zorluk dereceleri farklı rampalar ve etaplar yer almaktadır.

Snowboard karda yapılan bir spor dalıdır.  Sörf’ten tek farkı karda yapılıyor olmasıdır. Snowboard farklı tarzlarda yapılabilir;  yüksek hıza bağlı adrenalin yükseltici snowboard, tatmin değeri yüksek karmaşık figürlerden oluşan snowboard ve rahatlatıcı sade iniş amaçlı snowboard.

p m

Snowboard eğitimi aldıktan sonra yapması kolay ve zevkli hale gelen bir spor dalıdır. Oldukça fazla teknik bilgi içerir ve bu spor dalını iyi bilmeden yapmak tehlikelidir. Kayakla tek benzerliği karda yapılıyor olmasıdır. Bütün kuralları kendine özgüdür ve zorlukları vardır.

Snowboard Ülkemizde Ne Düzeydedir?

Dünya çapında Snowboard’un popülerlik kazanması, Türkiye’yi 1990′lı yıllardan itibaren etkilemiştir. Kayak sporunun Türkiye’de nadiren yapıldığı zamanlarda ortaya çıkan Snowboard, insanların dağlara gitmesine sebep olmaya başlamıştır. Özellikle turizm şirketleri ve tesislerin düzenlediği etkinlikler ve kampanyalar, insanların bu spora merakını arttırmış, fiyatların düşmesiyle ülkemizde de popülerlik kazanmıştır.

Snowboard 2006 yılından itibaren kendine ait yarışma talimatı ve takvimi ile teknik komitesi olan bir kayak dalıdır. İlk resmi snowboard milli takımımız da aynı yıl kurulmuştur.

Son yılların en hızlı gelişen ve en popüler kış sporu olan snowboard, Türkiye’deki gençler arasında da hızla yayılmaya başlamıştır.

Snowboard Yapmak İsteyenlerin Bilmeleri Gereken Bazı Faydalı Bilgiler:

Hangi Boy Board Almalıyım?

Snowboard’un uzunluğu da, genişliği de sizin için doğru boydaki snowboard’u bulmanız için önemli faktörlerdir.

Uzunluk:

Sizin için doğru olan uzunluğu bulmak için, board’u kilonuzla orantılamalısınız. Unutmayın ki bu yöntemler sadece bir başlangıç yapmanız içindir. Kişisel tercihleriniz, board’unuzun uzunluğunu seçerken en önemli faktör olacaktır.

Kısa bir board, ucundan tutuğunuzda, omuzunuz ve çeneniz arasında bir yere gelecektir. Kısa board’larla manevra yapmak kolay olduğundan, kaymayı öğrenmek için oldukça iyidirler, ayrıca birçok numara yapan park ve pipe kayıcıları tarafından tercih edilirler.

Orta boy board, çeneniz ve burnunuz arasında bir yere gelecektir. Bu uzunluk, orta düzeyden ileri düzeydeki snowboardcular için, parklar ve dik yokuşlar dahil olmak üzere bir çok farklı arazi ortamında kullanılabilen bir büyüklüktedir.
Uzun board’lar göz hizanızla kafanızın birkaç santimetre üzerinde bir aralıkta olurlar. Uzun board’lar, yüksek hız carving, deep power ve big mountain araziler içindir. Boylarına göre ağır olan biniciler de yukarıdaki yöntemleri uygulayabilirler, ancak daha katı flexboard’ları tercih etmelidirler. Hafif binicilerin de gevşek flexboard’lara ihtiyacı vardır.

Genişlik (waist width):

Board uzunluğunda kişisel tercihlerinizi göz önünde bulundurabilirsiniz ama genişliğinde böyle bir şansınız yoktur. Board genişliği direk olarak ayakkabı numaranız ile ilişkilidir. Doğru board genişliğini bulmak için en iyi çözüm, boardu yere koyup üzerine çıkmaktır. Bağlamalarınızı bağlayın ve kayarken durduğunuz şekilde olmaya dikkat edin. Kayma pozisyonunda durduğunuzda botlarınız, snowboardun kenarlarıyla aynı hizada veya birazcık taşıyor olmalıdır.

Snowboard Yaparken Kullanılan Araç Gereçler:

Snowboard Tahtaları

İyi snowboard, az titreyen, iyi esneyen ama esnedikten sonra savrulmayan, burkulmayan, hızlı giden, dayanıklı ve hafif olan boarddur. Bu özellikler boardun içinde kullanılan maddeler, bu maddelerin board üzerinde kullanıldıkları yerler, boardun kesimi, esneklik ayarları gibi birçok değişik uygulama ile yakalanır.

 

 

Bayan ve Çocuk Boardları:

Boardlarda erkek, bayan ve çocuk modelleri bulunabilmektedir. Bayan ve çocuk boardları genellikle erkek boardlarına göre daha hafif, yumuşak, kısa ve dardır. Bu sayede genellikle erkeklerden daha hafif ve güçsüz olan bayan ve çocukların boardu orta yerinden esnetebilmeleri ve kenar üzerinde dönüşü tamamlayabilmeleri kolaylaşır.

Snowboard Kıyafetleri:

Kayak montu
Kayak montu yada diğer adıyla anorak, kullanılan malzemesi ile soğuğa, rüzgara ve yağışa karşı koruyucudur. Çok kalın bir monttan ziyade, bu koşullara uygun malzeme ile yapılmış ürünleri tercih ediniz. Bir çok kayak kıyafeti üreticisi, su geçirmeyen ama nefes alabilir kumaşlardan (R-Tex yada Gora Tex yapım malzemesi bu tip kıyafetlerde standartlaşmıştır) kullanmaktadırlar.

Kayak pantolonu (salopet)

Kayak pantalonu olmadan asla kayak sporunu düşünmeyiniz. Snowboardcuların tercih ettiği ve son yıllarda popülerite kazanmış olan modeller, bol kesim pantolonlara benzer (askısız yada askılığı fermuar ile ayrılabilen) kesimlerdir.

Termal içlik
Kalınca katmer katmer giyineceğinize bir kazak altına termal içlik giymeniz üzerinizdeki yükü azaltacağı gibi daha rahat hareket etmenizede yardımcı olacaktır.

Eldiven
Kayak pantolonu gibi eldivende gün boyunca keyfinizi etkilememesi açısından atlanmaması gereken bir detaydır. Kayak yada kar için üretilmiş eldivenler bileğide örter, su veya rüzgar geçirmez, içide bir çok modelde kalın polar kumaşındandır.

Bere, çorap ve diğer aksesuarlar gereklidir. 

Kısaca belirteceğimiz diğer önemli aksesuarlar kafanıza mutlaka bere, ayağınıza da kalın kışlık pamuktan, yoksada yünden çoraptır.

SNOWBOARD PİSTİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erzurum – Palandöken

Sezon: Aralık-Mayıs (15 değişik pistlerden sürekli 5km kayma imkânı)
Kar Kalınlığı: 60cm-120cm
Zirve: 3185m
Pist Alanları: 2150m-3100m
Tesisler: 661 metre 1 saatte 843 kişi kapasiteli.
Tele-Tbar: 1227m uzunluğunda 250m genişliğinde, 1 saatte 600 kişi taşıma kapasiteli
Baby-Lift: 1 Adet
Şehir Merkezine: 4 km
En Yakın Havalimanı: Erzurum Havalimanı
Ulaşım: Hava alanından 25 dakika. Şehir Merkezinden tatil günleri belediye otobüsü, diğer günler taksi çalışmaktadır.
Erzurum-Palandöken Kayak Merkezinde Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için 2 adet tescilli Kayak pisti mevcuttur.
a) Ejder Pisti
b) Kapıkaya Pisti

SNOWBOARD KURALLARI

 Duruş Genişliği

Duruş Genişliği Snowboard emniyet kemerlerinizin ve duruş pozisyonunda ayaklarınız arasındaki farkın mesafesiyle ilgilidir. Duruş Genişliğiniz, snowboard tahtasını kontrolünüzde  ve performansınızın sağlığında önemli ölçüde etkilidir. Doğal şartlarda Duruş Genişliğiniz omuz genişliğinizden biraz fazladır. Fakat aynı zamanda Duruş Genişliğinize boyunuzu baz alarak da karar verebilirsiniz.

Yükseklik (Feet) Boy(Fit cinsinden) Genişliği (Duruş)Genişlgeggg Genişlik( Duruş)
5’6 “-” 5’10 5’6″ – 5’10″ 21-19 ” 19″ ila 21″
<5 ‘- 5’1 “ < 5′ – 5’1″ 18-17 ” 17″ ila 18″
> 5’11 “ > 5’11″ 23-22 ” 22″ ila 23″
5’2 “-” 5’5 5’2″ – 5’5″ 19-18 ” 18″ ila 19″

Snowboard Yapma Tarzları

Snowboard yaparken, tarzınız genel anlamda; nasıl kullanacağınızı, hangi snowboard ekipmanlarını veya kıyafetlerini kullanacağınızı ve nerede kullanacağınızı belirleyecektir. Her bir tarz kendine özgü hayran kitlesine, zümresine ve rekabetine(müsabaka) sahiptir.  Başlangıç aşamasını geçtiğinizde, bir sonraki Snowboard tarzını keşifle yükümlüsünüz.

 

 

 

 

 

Freeriding (Serbest Sürüş):

“Her nevi dağ snowbordu olarak da bilinen serbest sürüş, tekniksel hilelere veya hıza odaklanmadan, herhangi bir bölgede, size sürme, zig zag çizme ve zıplama özgürlüğü verecek tüm dönüş stillerinde ustalaşmakla ilgilidir. Bu Snowboard tarzında, , zamanınızın çoğunu yerle temas halinde geçirirsiniz ve her dağın size sunabileceği açık alanın, şehirden uzak küçük çağlayanların, tertemiz kar taneciğinin ve ağaçların zevkine varmanızı olanaklı kılacaktır.

Tüm amacı sürüşün zevkini çıkarmak ve dağda olup biten her şeyi keşfetmek olduğundan, bu tarz ayrıca yeni başlayanların bu tarzla başlamasını elverişli kılar.

Genelde, Serbest sürüşte ihtiyaç duyulan donanım parçaları, Yumuşak Snowboard Botları, taban bantları ve Hızlanma ya da Hız sabitleyici Bağlardır. Hala ne tür arazileri sevdiğinize veya hangisinde rahat edeceğinize karar vermediyseniz bu tarz tam sizin içindir. Adından da anlaşıldığı gibi, sürmek için, özgür hisset.

Marketlerde bulabileceğiniz ve eğimde görebileceğiniz çoğu snowboard tahtaları Serbest sürüş Snowboard tahtasıdır.

Dağın doğal arazisini keşfetmek zorunda olacağınız için, ilk Serbest sürüş deneyiminizde biraz zor olacaktır bu. Düşmeler, kalkmalar, yuvarlanmalar olacaktır. Hayal kırıklığı safhasını geçtikten sonra,  hepsinin buna değeceğini fark edeceksiniz. Heyecanlı bir Serbest sürüş deneyimi dileriz.

 Serbest Stil

Snowboartta Serbest tarz, bu spordaki tüm incelikleri ve heyecanı barındırdığından ötürü, bu sanayideki en gözde tarzdır. Bu tarz zıplamalara, trabzan kayışlarına, yarım çubuklara(halfpipe) ve vardiyalı sürüşlere(switch riding) odaklanır. Olumlu yanlar kolaylıkla bu özel kategoriyi oluşturan sebepleri gösterebilir.

Serbest sürüşteki püf noktaların aksine, Serbesttarz Snowboard teknikleri genel itibariyle gösteriseldir( manevralar, flipler, kavramalar vb.) fakat yerde gerçekleştirilebilecek bazı püf noktalar vardır.( bonking, grinding, yer manevraları vb.) Serbest tarz Snowboard sporcuları, havada süzülmeyi kolaylaştırmak ve ağırlığı azaltmak maksadıyla, genelde kısa, daha yumuşak Snowboardlar ve Snowboard botları kullanırlar.

En gözde Snowboard hadiseleri Serbest tarz müsabakaları olduğundan, birçok kayak merkezi tutkunları için, yarım çubuklar, el rayları, eğlence kutuları ve makine formatında  zıplamalar barındıran arazi parkları ihtiva ederler. Serbest tarz müsabakaları, yarım çucuk, çeyrak çubuk, eğim tarzı(slopestyle) ve geniş hava (big air)yı bünyesinde barındırır.

Dikkat ediniz ki; geniş anlamda, bir snowboard özel bir amaca hizmet eder ve yapılış amacı taşıdığı arazilerde kullanılmadığında yüksek randıman sağlamazlar.

FreeCarve veya Alp Snowbordu

Snowboard’da Nakış(carving) tamamıyla hız ve nihai keskin dönüşlerle ilgilidir. Doğal olarak bu tarz sert zeminde veya (groomed run)larda gerçekleştirilir. Hemen hemen hiç ya da pek az zıplama gerektirdiğinden, bu tarz genelde keskin kuvvetli dönüşler ve zarif kavisler gerektirir.

Yüksek hızda dağ inişinde gereken dönüşler, sürücü açısından büyük oranda kuvvet ve konsantrasyon gerektirecektir. Serbest sürüş ve Serbest tarz’dan farklı olarak Carving(Nakış), dağı keşfe değil de, yarışa odaklandığından acemilere müsait değildir.

Paralel dev slalom gibi (kayak yarışlarından sonra şekillendirilen) Olimpik bir Snowboard hadisesi yarışçılardan kapılarda veya sırıklarda manevra yapmalarını gerektirir. Alpin sürücüleri tabak bağlama sistemini ve kayak takımına benzeyen sadece bilek kısmından daha sert olması sebebiyle farklılık gösteren, sert Snowboard botları kullanırlar. Botlar, kayma esnasında bilek hareketlerini en aza indirgemek, yüksek hızda ve keskin dönüşlerde tahtayı daha çok dengede tutabilmek için kısaltılmış topuklara sahip şekilde tasarlanmışlardır.

Bir alpin snowboard tahtası genelde daha uzun, dar ve yüksek hızda aşağı inişlerde dengeyi sağlamak ve kenar tutabilme kabiliyeti sağlamak maksadıyla genelde daha serttir.

 

Not: Hakemlik ve Antrenörlük Kursları ile Güncel Haberler İçin Aşağıdaki Linki Tıklayınız.

Türkiye Kayak Federasyonu