Judo

Judo kelime olarak ” JU ” yumuşaklık, nezaket, esneklik, çeviklik ” DO ” ise yol, disiplin, felsefe anlamına gelir.

Judo; denge, kuvvet, kaldıraç, merkezkaç gibi birçok fizik kuralını en iyi şekilde değerlendirerek kullanma, sportif esaslarla sanat ve felsefenin birleştiği bir olgudur. Ruh ve beden eğitimini birlikte sağlayan, kendine güven hislerini son derece geliştiren moral üstünlük, derin düşünme, kendiliğinden doğru hareket, saygi ve sevgiyi her şeyin üstünde gören bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı bugün Olimpik bir spor dalıdır. Diğer yandan Uzak doğunun mücadele sporları içinde ele alındığında ise esnek vücut dönüşleri, yumuşak savuşturmaları, kuvvete karşı koymama ve karşıdan gelen kuvvetten yararlanma usulleri ile rakibi en iyi şekilde alt eden seviyeli bir savunma sanatıdır.

Judo bize beden ve zihin enerjimizi en üstün ve en uygun bir şekilde kullanma yöntemini öğreterek belirli bir zamanda bütün kuvvetimizi bir tek ve ayni amaç için kullanmamızı sağlar. Bu kural yalnız Judoda değil yaşam süreci içinde her konuda geçerlidir. Judo bir spor olarak senenin her mevsiminde yapılır. Tehlikeli bir spor dalı olmayıp, yaşlı erkekler, kadınlar, küçük çocuklar ve kızlar tarafından yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. JUDO BİR AİLE SPORUDUR.

Judo zamanla vücudun her kısmını ayni oranda ve ayni ölçüde ahenkli olarak çalıştırarak düzenli bir gelişim sağlar. Vücudun kuvvet ve esneklik kazanmasına yardımcı olur. Judo ayni zamanda düzenli çalışmalar sonucunda zihin kabiliyetimizin gelişmesini ve ani olaylar karsısında bocalamadan doğru, dengeli ve pratik karar vermemize yardımcı olur. Judo, İNSANI ERKEN OLGUNLAŞTIRIR.

Tarihçesi:

Judo sporu, 1600’lü yıllardaki halinden, günümüzde herkes tarafından bilinen modern haline 1882 yılında Jigoro Kano tarafından getirilmiştir. Geleneksel judonun temellerini atan Kano, Japonyalı öğretmendir. Jigoro Kano jujutsuya 17 yaşındayken başladı. Edebiyat öğrenimi için gittiği üniversitede dövüş sanatı hakkında bilgi edindi. Burada Hachinosuke Fukuda’nın dövüş sanatıyla ilgili öğretilerini benimsedi. Yıllar içerisinde gönül verdiği dövüş sanatında hem başkalarından etkilendi hem de kendi stilini yansıttı. Judonun temel ilkelerini ve kurallarını geliştiren de Kano olmuştur. Dr. Jigoro Kano, 1882 yılında jujutsadan geliştirdiği judoyu hayata geçiren isimdir.

Yıllardır tüm filmlerden ve popüler kültür öğesi olmasından da bilindiği gibi en yüksek mertebeli kuşak, siyah kuşaktır. Daha sonrasında ise en yüksek dereceden en düşük dereceye doğru; kahverengi, mavi, yeşil, turuncu, sarı ve beyaz olarak sıralanırlar. Öğrencilerin beyazdan başlaması ve siyah ile usta olmaları felsefik olarak çok benimsenen ve kültürlerde önemli yer tutan ying – yang öğretisi ile ilişkilidir.

Judo kenarı 8 metre veya 10 metre olan kare şeklindeki bir alan içerisinde yapılır. Alan genellikle 3 – 4 metrekarelik koruyucu döşemeler ile kaplandıktan sonra zemin hazır hale gelir. Sporcular spora özel olarak hazırlanmış dayanıklı beyaz pantolon ve önü açık, beyaz bir ceket giyerler. Bellerinde bulunan kuşakların her birinin farklı bir anlamı vardır. Karşılaşma başladığında asıl amaç rakibe üstünlük kurmak olduğu için omuzdan veya belden kavranarak yere düşürülmeye çalışılır. Güreşten en büyük farkı judoda amaç, gelen hareketlere karşı cevap vermektir. Yani kişi önce rakibin hamlesini bekler ve oyununu karşısındakinin hamlesine göre kurar. Mantık olarak satranca benzetmek çok yanlış olmayacaktır, ikisinde de öngörü ve zeka şarttır.

Tatami 

KYU – KEMER DERECELERİ

Judokaların Judo hakkındaki teknik, pratik ve teorik bilgisinin seviyesini belirler. Aşağıdaki tabloda da gösterildiği gibi beyaz ile kahverengi kemer arası (Kyu) çıraklık,kalfalık dönemine benzetilir. Siyah ve daha yukarısı (Dan) ise ustalık ve ustalığın kademeli ilerlemiş halidir. Judo da kyu derecelerinin anlamını şöylede ifade edebiliriz ; Beyaz kemer, rengi itibarı ile yeni doğan çocuğa benzetilir. Çünkü çocukta beyaz renk kadar saf ve yaşamda  olup bitenlerden bihaberdir , judo hakkında hiç bir şey bilmezler. Kahverengiye kadar olan renk sıralaması ve bu renklerin yavaş ,yavaş koyulaşması ise , çocuğun da yavaş , yavaş ergenlik dönemine geçişini ifade eder, yani judo hakkında öğrencilik dönemine başladığının belirtisidir.

Siyah kemer ise Judokanın ergenliği bitirmiş ve artık genç olmuş bir insanı ifade eder, buda Judokanın artık judo hakkında öğrencilik dönemini bitirmiş ve hocalık dönemine ilk adımı atmış olarak kabul edilir. Kuşak da Kırmızı,Beyaz renkler ise onun artık gençlik dönemini bitirip yaşlılığa ilk adımı ve eğitmen hocaları yetiştiren tecrübeli bir eğitimciye benzetiriz.

 

  • 6.Kyu Rokko – Kyu ( Beyaz kemer )
  • 5.Kyu Go – Kyu ( Sarı kemer )
  • 4.KyuShi – Kyu ( Turuncu kemer )
  • 3.Kyu San – Kyu ( Yeşil kemer )
  • 2.Kyu Ni – Kyu ( Mavi kemer )
  • 1.Kyu Ik – Kyu ( Kahverengi kemer )
  • 1.2.3.4.5.Dan Sho – Dan, Ni – Dan, San – Dan, Yo – Dan, Go – Dan ( Siyah kuşak )
  • 6.7.8.Dan Roku – Dan, Shichi – Dan, Hachi – Dan ( Kırmızı Beyaz Kuşak )
  • 9.10.Dan Ku – Dan, Ju – Dan ( Kırmızı Kuşak )

Kuşak renginin tekrar beyaza dönmesini ise Yaşlı insanların tekrar çocuksu hareketlerle davranması olayına benzetilir. Bu seviye ye gelmiş bir judoka Judo hakkında verebileceği her şeyi vermiş öğreneceği her şeyi de öğrenmiştir. Kısaca İnsanların doğum, yaşam ve ölüm arasındaki süreç, Judo da Kyular ve Danlar arasındaki yani beyazdan , beyaza kadar olan sürece benzetilir. Kyu imtihanları Federasyonun belirlediği her dört ayda bir yapılır ve teknik olarak pratik ve teorik bilgilerden imtihan olurlar. Dan sınavlarında ise gireceği dan sınavına göre, belirli bir süre o kemerde bekledikten sonra , kyu imtihanlarında sorumlu tutulan konular haricinde kata imtihanına tabi tutulurlar. Yine bu Dan imtihanlarında her dan ın kendine has kata seviyeleri vardır ve İmtihana girecek olan Judoka bunları bilmek zorundadır.Ayrıca bir üst kemerin sınavına giren her judoka , bulunduğu kemere kadar olan tüm tekniklerden , katalardan ve torik olarak tüm bilgilerden sorumludurlar.

BİR JUDOCUNUN SAHİP OLMASI GEREKEN ÜÇ TEMEL ÖZELLİK

SHİN:

Kalp, Yürek, Cesaret

Gİ:

Teknik, Özel teknik anlamında

TAİ:

Vücut, Kuvvetli, Dayanıklı, Çabuk anlamında

 

Not: Hakemlik ve Antrenörlük Kursları ile Güncel Haberler İçin Aşağıdaki Linki Tıklayınız.

Türkiye Judo Federasyonu