Atıcılık

Trap & Skeet

Oyun Kuralları

TRAP: Trap’ın kelime anlamı  ‘tuzak’ tır. Dünyada  yaygın olarak yapılmakta olan bu branş ülkemizde de sevilerek yapılmaktadır.

Önceleri çok basit poligon düzenekleri kurularak tek yöne uçan plaklara yapılan atışlar yıllar geçtikçe geliştirilmiş ve bu günkü “Olimpik Trap” formuna ulaşılmıştır. Günümüzde Trap atışlarında ana maddesi zift olan, görüntü olarak çay tabağını andıran atış plakları kullanılmaktadır.

Atışlar atıcılardan 15 metre uzaklıktaki bir çukura yerleştirilmiş olan makinelerle fırlatılan plaklara yapılır. Çukur içerisinde her atıcının önünde üç makine bulunur. Bu makineler sağa, sola ve ortaya plaklar çıkartır. Plakların uçuş yüksekliği, makinenin 10 m uzağında en az 1,5 m en fazla 3 m olmak zorundadır. Plaklar, atıcının önündeki ses algılayan mikrofona ses vermesi ile anında çıkar. En fazla 76 m ileriye düşer. 25 atışlık bir seri boyunca her atıcı makinelerden fırlatılan 10 sağ, 10 sol ve 5 orta plağa atış yapar. Çıkacak plakların sırası bilgisayar programıyla divizör tarafından belirlenir. Atıcı atış öncesi plağın hangi yöne çıkacağını bilemez. Toplam 5 atış istasyonunda atıcıların 5 tur dolaşması sonucu (25 atış) bir seri tamamlanmış olur. Her atıcı yarışma boyunca erkeklerde 125 plağa (5 seri, 5×25), bayanlarda 75 plağa (3seri, 3×25) atış yapar. Trap atıcısının fırlatılan her plağa iki fişek atma hakkı vardır, vurulan her plak atıcıya bir puan kazandırır. Plağın vuruş sayılabilmesi için gözle görünür bir parçasının kırılıp kopması gerekmektedir. Vuruşun gerçekleşmediği atışlara “Manke” denir.

Toplam 125 atışın yapıldığı 5 seri sonunda (Bayanlarda 75 atış 3 seri) en iyi puanı elde etmiş olan ilk 6 sporcu final atışlarını yapmaya hak kazanır. Finalde 1,2,3,4 ve 5. İstasyonlarda toplamda 15 atış olmak üzere 3 seri atış yapılır ve bu atışlar sonunda en yüksek puanı elde eden dört sporcu madalya atışlarını yapmaya hak kazanır.

Finalde tüm sporcular 25 atış yaparlar ve en düşük puanlı 1 sporcu elenir. Sonrasında her 5 plakta en düşük puanlı 1 sporcu elenir. Son 2 sporcu kaldığında 10 plak atılır ve 1′nci belli olur. Böylelikle toplam 50 plaktan oluşan final serisi sonunda ilk 3 sıralama belirlenmiş olur.

TRAP OYUN ALANI

SKEET: Skeet disiplininde atıcı, 19,2 m yarıçaplı bir dairenin yayı şeklindeki poligonda, yay üzerindeki 7 duruş noktası ve iki kulenin orta noktası olmak üzere 8 farklı noktadan atışlarını yapar. Plaklar ise yayın iki ucunda bulunan, biri yüksek diğeri alçak iki kuleden, dairenin merkez noktasının 4,6 m. üzerinden geçecek şekilde fırlatılır. Plaklar 67-69 m. aralığında mesafeye düşecek ve dublelerde orta nokta üzerinden aynı anda geçecek şekilde ayarlanır.

SKEET OYUN ALANI

 

HAVALI ve ATEŞLİ SİLAHLAR: 

10 metre havalı silah poligonları kapalı alanlara kurulur. Poligonlarda bir hedef hattı ve bir atış hattı olmalıdır. Atış hattı hedef hattına paralel olmalıdır. Poligon Görevlileri ve Jürinin görevlerini yapabilmesi için atış noktalarının arkasında yeterli alan olmalıdır. İzleyiciler için de ayrılmış bir alan olmalıdır. Bu alan, atış hattının en az 5 m. arkasına yerleştirilmiş uygun bir bariyerle sporcu ve görevlilerin alanından ayrılmalıdır.

ISSF, tüm yeni poligonların engelli kişiler için erişilebilir olmasını tavsiye eder. Mevcut poligonlar engellilerin erişebilmesi için adapte edilmelidir.

Atıcılığın gelişimi ve sporcu sayısının arttırılabilmesi için en önemli unsur, poligon tesislerinin yeterli sayıda ve kalitede olmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, Spor Genel Müdürlüğü ile yapılan ortaklaşa çalışmalarla son iki yıl içerisinde 20 ilde elektronik poligon inşa edilerek hizmete sunulmuştur.

POLİGON KOMUTLARI:

  • Poligon Amirleri veya diğer uygun poligon görevlileri, DOLDUR (LOAD), BAŞLA (START), DUR (STOP), BOŞALT (UNLOAD) ve diğer gerekli komutları vermekten sorumludur. Poligon Görevlileri, silahların emniyetli şekilde taşındığından ve tüm komutlara uyulduğundan emin olmalıdırlar.
  • Silahlar ve şarjörleri, DOLDUR (LOAD) veya BAŞLA (START) komutu verildikten sonra sadece atış noktasında doldurulabilir. Diğer tüm zamanlarda silahlar ve şarjörler boş tutulmalıdır.
  •  Eğer şarjörü varsa, Tüfek veya 50m Tabanca yarışmaları için sadece bir fişek doldurulabilir. 10 m havalı tabanca yarışmasında 5 atışlı bir havalı tabanca kullanılırsa, sadece bir diyabol doldurulabilir.
  • Bir fişek, diyabol veya şarjör silaha temas ettiğinde silah dolu kabul edilir. DOLDUR (LOAD) komutu verilmeden hiç kimse silahın içine veya üzerine, veya atım yatağına veya namluya, fişek, diyabol veya içinde fişek bulunan
    şarjör süremez.
  • Bir sporcu, DOLDUR (LOAD) veya BAŞLA (START) komutu verilmeden önce veya DUR (STOP) veya BOŞALT (UNLOAD) komutu verildikten sonra bir atış yaparsa ve emniyet ihlal edildiyse diskalifiye edilebilir.
  • DUR (STOP) komutu veya işareti verildiğinde, atış derhal durdurulmalıdır.
  • BOŞALT (UNLOAD) komutu verildiğinde, tüm sporcular, silahlarını ve şarjörlerini boşaltmalı ve emniyete almalıdır (havalı silahları boşaltmak için Poligon Görevlisinden izin istenmelidir). Atışa yalnızca BAŞLA (START) komutu yeniden verildiğinde devam edilebilir.

Siperlikler

Kenar Siperlikleri (tek kenarda veya her iki kenarda) şapka, kep, atış gözlüğü veya bir saç bandına tutturulabilir ve 60mm derinliği  (A) geçmeyen kenar siperliklerine sadece Yivsiz Tüfek sporcuları için izin verilmiştir. Bu siperlikler, yanda bakıldığında önde alın merkezinden geçen çizgiyi aşmamalıdır.


Ön Siperlik: 30 mm’den geniş olmayan ve nişan almayan gözü kapatan bir ön siperliğe (B), tüm sporcular için izin verilmiştir.

Not: Hakemlik ve Antrenörlük Kursları ile Güncel Haberler İçin Aşağıdaki Linki Tıklayınız.

Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu