Para-Binicilik

“Binicilik”, ata binmek anlamına gelmektedir. Paralimpik Binicilik 1970’lerde geliştirilmiştir. İlk etkinlikler Büyük Britanya ve İskandinavya’da gerçekleşmiştir. Daha sonra dünyada hızlı gelişmiştir. Günümüzde 40’tan fazla ülke düzenli olarak yarışmalara devam etmektedir. Binicilik ilk defa 1996 yılında Atlanta’da Paralimpik Oyunlara katılmıştır.. Tüm sporcular,erkek ve kadın olmalarının yanı sıra  bedensel ve görme engelliler olarak birlikte yarışırlar. Yarışmalar karışıktır ve işlevsel profilleri uyarınca gruplandırılır. Sporcular engel atlama yarışmalarında, sabit hareketlerin şampiyona testinde ve müzik eşliğinde serbest test ile yarışabilir. Üç ile dört üyenin katıldığı bir takım testi de bulunmaktadır. Biniciler at binme becerileri üzerinden değerlendirilir ve engel atlama kamçıları, bağlayıcı dizgin çubukları, lastik bantlar ve diğer yardımcı malzemeler kullanmalarına izin verilir.

SINIFLANDIRMA

Sınıf 1: Serebral palsili veya omurilik yaralanmalı ve ağır engelli biniciler

Sınıf 2: Serebral palsili, omurilik yaralanmalı veya izin verilen amputasyonlu binicililer için makul denge ve kontrol edebilen binicilerdir.

Sınıf 3: Serebral palsili biniciler, omurilik yaralanmaları; ampute veya tamamen görme yetisini kaybetmiş, iyi denge, bacak hareketi ve koordinasyonu olan binicilerdir.

Sınıf 4: Yürüyebilen fakat serebral palsi rahatsızlığı olan, omurilik yaralanmaları, amputasyonları olan biniciler ile görme engellilerdir.

NOT: HAKEMLİK VE ANTRENÖRLÜK KURSLARI İLE GÜNCEL HABERLER İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi