Para-Atıcılık

1980’deki Parallimpik Oyunlarından itibaren, atıcılık engellilere yönelik bir fonksiyonel klasifikasyon sistemi geliştirdi. Bu sistem 1988 Seul Paralimpik Oyunlarındaki 5 sınıfın 3 bütünleştirilmiş sınıfa indirgenerek, 1996 Atlanta Paralimpik Oyunlarına etkisiyle sonuçlandı.

TANIM VE KURALLAR

Atıcılık sporunda amaç; nişan tahtasının merkez halkasına bir seri atışlar yapmaktır. Hedef 1’den 10’a kadar skor derecesi olan (merkez halka 10 puan) eşmerkezli skor halkaları içerir. Finalde, halkalar olası en yüksek skor için tekrar bölünürler.

Atıcılık müsabakaları 2 ana başlıkta toplanır. 3 mesafeden oluşan havalı tüfek ve tabanca yarışmalarıdır. (10 m, 25 m, 50 m) Kurallar silaha, mesafeye, hedefe, atış pozisyonuna, atış sayısına ve zaman sınırına bağlıdır. Sporcular, atış değerlerine göre puan biriktirirler.

Her takımın hedefi karşı tarafın potasına Her bir yarışma bir sıralama ve final bölümünden oluşur. Finaldeki skor, sıralama bölümünde elde edilen skorun üstüne eklenir. Elde edilen en yüksek puanı alan yarışmayı kazanır. 12 paralimpik atıcılık dalında 6’sı hem bayan hem erkeklere, 3’ü sadece bayanlara ve 3’ü sadece erkeklere özeldir.
Daha fazla bilgi için; Shooting Rules 

SINIFLANDIRMA:

Atıcılık bireysel ya da takım olarak aynı yeteneklere sahip, değişik engel grubundaki sporcuların birlikte yarışabilmesine imkân tanıması açısından, fonksiyonel bir klasifikasyon sistemi kullanır. Engellere (gövde işlevsellik derecesi, oturma esnasında denge, kas dayanıklılığı, üst ve alt kol hareketliliği) ve atıcılıkta gerekli yeteneklere bağlı olarak sporcular SH1, SH2 ve SH3 olarak 3 sınıfa ayrılırlar. (Paralimpik müsabakalar sadece SH1 ve SH2 sınıflarını içerir.) SH1 ve SH2 arasındaki temel fark SH2 sporcuları kolları için IPC şartnamesine uyarak destek kullanabilirler. SH3 sporcuları görme engellidir.

Tüfek ve tabanca yarışmacıları 3 ana sınıfa bölünürler.
SH1: Atış desteğine ihtiyaç duymayan sporcuları içerir.
SH2: Kollarıyla ateşli silahın ağırlığını destekleyemeyecek durumdaki sporcuları içerir.
SH3: Görme engelli sporcuları içerir.

NOT: HAKEMLİK VE ANTRENÖRLÜK KURSLARI İLE GÜNCEL HABERLER İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi