Para Halter

TARİHÇE:

İlk kez 1964’te yapılan Paralimpik Oyunlarında programa alınan ağırlık kaldırma yarışmalarına, yalnızca omurgası zedelenmiş sporcular katılabiliyordu. Birkaç yıl içinde diğer engelli gruplarının da katılımının ve engelsiz sporculara uygulanan kuralların geçerli olmasının sağlanmasıyla, bu dalda önemli değişiklikler ve gelişmeler oldu.

1992 Barselona Paralimpik Oyunları ağırlık kaldırma yarışmalarında 25 ülkenin sporcuları yarıştılar. 1996 Atlanta Paralimpik Oyunlarına gelindiğinde 58 ülke olmuş, bu sayı 2 katı artmıştı. 2000’den beri bu sayı 5 kıtada 115 ülkeye kadar yükselmiştir. Ağırlık kaldırma 5.500’den fazla erkek ve bayan sporcusuyla dünyanın en hızlı gelişen spor dalıdır. 2000 Sydney Paralimpik Oyunlarında, bayanlarda ilk kez ağırlık kaldırma yarışmalarına katılarak bugüne kadar 60 ülkeden yaklaşık 1.250 sporcuya yükselmişlerdir.

TANIM VE KURALLAR:

Atletlerdeki minimum engel yaşı 14’tür ve kendi vücut ağırlık kurallarına göre atlet bir ağırlığı kaldırırken her iki dirsekte 20 dereceden fazla olmaksızın uzama kaybı ile kollarını tamamen gerebilme yeteneğine sahip olmalıdır.
Erkekler 48 kg, 52 kg, 56 kg, 60 kg, 67.5 kg, 75 kg, 82.5 kg, 90 kg, 100 kg ve +100 kg.da yarışırlar. Bayanlar 40 kg, 44 kg, 48 kg, 52 kg, 56 kg, 60 kg, 67.5 kg, 75 kg, 82.5 kg ve +82.5 kg.da yarışırlar.
Ağırlık kaldırmada, erkek ve bayan atletler özel olarak dizayn edilmiş bir bankta baş, gövde (kalça dâhil), bacaklar ve her iki topuğu da kullanarak bir pozisyon alırlar. Tıbbi sebeplerden dolayı bir istisna (onaylanmış olmalıdır) kabul edilebilinir.
Bar, iki destek arasına yatay olarak yerleştirilir ve bench in sağ ve sol tarafına ayarlanır. Ağırlığı kaldıran barı yerinden kaldırırken yükleyenlerden yardım isteyebilir. Barı kol kuvvetine aldıktan sonra, ağırlığı kaldıran kapanmış dirseklerle Baş Hakemin sinyalini bekleyebilir. “Başla” sinyali verildikten sonra ağırlığı kaldıran barı göğsüne kadar indirmeli, bu hizada hareketsiz (görülebilir) tutmalı ve daha sonra kapanmış dirsek şeklindeki kol uzunluğuyla yukarı doğru kaldırmalıdır. Bu pozisyonda hareketsiz tutulurken, sesli sinyal olarak “rack” verilebilir. Tayin edilmiş Uluslararası hakemler tarafından beyaz ve kırmızı ışık sistemi aracılığıyla ani bir karar verilebilinir.
  • Atletin ismi, ülkesi, teşebbüsü ve bardaki ağırlığı anons edilir edilmez, yarışmacı teşebbüsünü tamamlamak için 2 dakikası vardır. Her bir atlet 3 girişimde bulunabilir.
Eğer bir atlet bir rekor kırmak için girişimde bulunmak istiyorsa, 4.bir hak tanınabilir. İki dakikalık zaman limiti yerine üç dakika verilir.
Üç hakem her bir girişimin başarısını beyaz ya da kırmızı ışığı seçerek tayin eder. Her bir turdaki kaldırma sırası kaldıranın o turdaki ağırlık seçimiyle belirlenecektir ve ağırlıklar yeni bir rekor istisnasıyla 2.5 kg’nun katları olmalıdır.

Diskalifikasyonun içerdikleri;

  1. Kolları tamamen uzatarak barı yukarı doğru kaldırmayan atletler.
  2. Senkronize hareket etmeyen atletler.
  3. Göğüs hizasında barı hareketsiz koruyamayan atletler
  4. Zaman limiti içerisinde girişimini tamamlamayan atletler
  5. Kaldırma esnasında bench in üzerinde seçilmiş pozisyonda herhangi bir değişiklik
  6. Göğsün hizasında hareketsiz tuttuktan sonra barı savurma, zıplatma veya bastırma
  7. Barın “pressed out” hareketi esnasında aşağı doğru hareketi
  8. Hakemlerin işretleri arasında yükleyiciler tarafından bara herhangi bir temas
  9. Başlangıç veya bitişte hakem işaretlerini gözlemde başarısızlık
  10. Ağırlığın genel tanımıyla ilgili istenenleri tamamlamada başarısızlık
    Daha fazla bilgi için; 
    IPC Powerlifting Rules 2004-2008 (Update December 2004)
    Powerlifting Rules Annex

KLASİFİKASYON:
IPC Ağırlık Kaldırma Klasifikasyon Komitesinin amacı fiziksel engelli herhangi bir atlete Uluslararası müsabakalarda yarışmasına izin vermek ve sporcunun Ağırlık Kaldırma-IPC tarafından yayınlanan minimum engel standartlarıyla ve fiziksel engeli olan atletlerle çalışan diğer yetkili organizasyonlarla karşılaşıp, tanışmasını sağlamaktır.
Eğer bir atletin, vücudunun üst tarafının kineziyolojisi önemli ölçüde hasar görmüşse ve klasifikasyon ekibi tarafından yaralanma açısından yüksek potansiyelde risk taşıyor kararı verilmişse, bu atlet katılım için uygun olmayabilir. Uygun katılımcılar mutlaka bir doktor tarafından fiziksel olarak muayene edilmiş olmalıdırlar.
Not: Hakemlik ve Antrenörlük Kursları ile Güncel Haberler İçin Aşağıdaki Linki Tıklayınız.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi